Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier 1 szk
kakao 3 łyżki
woda 1/2 szk
mąka 2 szk
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
smietana 18% 1/2 l
cukier 10 łyżek
galaretka cytrynowa 2 op
polewa czekoladowa
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

CIASTO: zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier.
Gdy wystygnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, lekko wymieszać.Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Przestudzić i przekroić na dwa placki.

MASA; galaretki dokładnie rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
Śmietanę ubijać z cukrem.
Gdy galaretki zaczną tężeć dodawać małym strumieniem do śmietany i dalej miksować.
Jeżeli masa jest jeszcze za rzadka, wstawić na chwilę do lodówki.

Masę wyłożyć na jeden placek przykryć drugim i polać polewą.
Udekorować np. posypką do ciasta lub wg własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 22.01.2012 16:46
wspaniały polecam
Smakosz6 24.10.2011 10:52
pyszności!
Sarenka 31.08.2011 07:29
Piekny murzynek
treonina 08.07.2011 13:55
wygląda jak WZ-tka :-) pycha
Kate131 30.06.2011 08:33
śliczny
Smakosz6 24.09.2010 14:57
dawno nie jadłam tego ciasta- chyba sobie zrobię!na poprawę humoru!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak