Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
woda 1 szkl
mąka 2 szkl
jajko 4 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1/2 opakowania
mleko 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto:
Zagotować pół kostki margaryny i 1 szklankę wody. Dodać szklankę mąki i wymieszać. Po przestygnięciu wbić 4 jajka i wymieszać aż będzie jednolita masa i z tego upiec 2 placki. Po 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krem:
Zagotować pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, pół opakowania cukru waniliowego. Do tego dodać szklankę mąki oraz pół litra mleka i mieszać. Wszystko gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając

Przestudzone placki przełożyć kremem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 17.12.2012 11:41
lubię karpatkę
Milena87 04.12.2012 22:19
Moja ulubiona:)
smakoszek 20.11.2011 11:01
moje też:)
Natalia40 11.11.2011 22:00
Moje ulubione ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak