Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z morelami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
mleko 1,5 szklanki
suszone morele 15 dag
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2 szt
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
estragon 0,5 łyżeczki
rosół z kury Kucharek 0,7 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Goździki całe Prymat 0,5 roztarte
wino białe wytrawne 0,7 szklanki
mąka 1,5 (zrumieniona na patelni)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z morelami

Mięso umyć, osączyć, włożyć do dużego rondla, zalać wrzącym, lekko posolonym, mlekiem tak, aby płyn pokrył mięso. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Gotować 5-7 minut, następnie schab wyjąć, osączyć, włożyć do miski, oprószyć tłuczonymi goździkami, estragonem Prymat, pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz cukrem. Przykryć i wstawić schab do lodówki na 2 godziny. Morele umyć, osuszyć, pokroić w paski i zalać ½ szklanki winem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W brytfannie roztopić masło, włożyć schab, dodać cebulę i piec, polewając bulionem z rosołu drobiowego Kucharek, 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie dodać pozostały bulion Kucharek, całe goździki Prymat, morele i wino. Dopiekać jeszcze 15 minut. Mięso miękkie wyjąć z brytfanny i pokroić w plastry. Sos zagęścić zawiesiną ze zrumienionej mąki i pozostałego wina, zagotować. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać z ziemniakami z wody i marchewką lub słodką kapustą zaprawianą pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 20.02.2012 19:58
aż by się zjadło
jasiek 13.09.2011 13:19
świetny aromat dzięki gożdzikom
Anna141
Anna141 17.07.2011 15:31
fajny przepis :)
jasiek 27.05.2011 13:26
połączenie nie dla mnie
agnieszka214 12.05.2011 09:21
smaczne
marcia71 20.04.2011 01:30
bardzo fajny sposób
kotlet 05.04.2011 23:26
jeszcze tego nie próbowałem
berys18 26.03.2011 21:10
warto wypróbować
berys18 26.03.2011 21:09
ciekawy pomysł
jolita 17.03.2011 09:17
mniam
kochanyptysiu 10.02.2011 11:36
pysznie wyglada!
szajba2 18.01.2011 16:42
zjadłoby się
Babciagramolka 22.12.2010 08:10
Zaciekawiło mnie to obgotowanie w mleku
Emilia22 29.09.2010 08:43
smakowity schabik
jolajka 27.09.2010 07:08
super
wiola333 01.09.2010 10:00
pyszne
Barbara55 31.08.2010 14:40
i pewnie nieźle smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak