Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z oliwkami i pomidorami i salami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 300-350 ml
cukier szczypta
sól 0.5 łyżeczki
oliwa 5 łyżek
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 4 ząbki
pieprz do smaku
pomidory 2-3 sztuki
cebule krojone 3 sztuki
oliwki zielone do smaku
salami do smaku
ser żółty 250 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z oliwkami i pomidorami i salami

Drożdże rozczynić w 100ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać rozczyn i dolewając wody zagniatać ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste, dodać zioła i oliwę.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos: pomidory przełożyć do rondelka. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy się rozpadną dodać zioła i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut bez przykrycia, na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni.
Ciasto wyjąć z miski, rozciągnąć w rękach. Wyłożyć nim równomiernie przygotowaną blachę, formując dookoła wyraźny, ale niezbyt wysoki brzeg.
Tak przygotowane ciasto posmarować sosem pomidorowym i po kolei układać składniki.
Piec ok. 15-20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil4 06.11.2011 19:54
Musi być przepyszna!
kriso 04.11.2011 19:42
ciekawa pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak