Sposób przygotowania

Drożdże rozczynić w 100ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać rozczyn i dolewając wody zagniatać ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste, dodać zioła i oliwę.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos: pomidory przełożyć do rondelka. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy się rozpadną dodać zioła i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut bez przykrycia, na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni.
Ciasto wyjąć z miski, rozciągnąć w rękach. Wyłożyć nim równomiernie przygotowaną blachę, formując dookoła wyraźny, ale niezbyt wysoki brzeg.
Tak przygotowane ciasto posmarować sosem pomidorowym i po kolei układać składniki.
Piec ok. 15-20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    ciekawa pizza
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kamil4

    Musi być przepyszna!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !