Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo- migdałowe ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 2
migdały 25 dag
płatki migdałowe 10 dag
dżem pomarańczowy 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
herbatniki 15
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 7

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo- migdałowe ciasto

Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, natomiast skórki trzemy na tarce o małych oczkach. Ucieramy 1/2 szklanki cukru i żółtka i dajemy do tego startą skórkę oraz wyciśnięty sok. Pozostały cukier ubijamy z białkami na sztywną pianą i dodajemy do zrobionej masy. Mąkę mieszamy z pokruszonymi herbatnikami oraz zmielonymi migdałami. Dodajemy to do masy i całość dobrze mieszamy. Ciasto dajemy do formy obłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto posmarować dżemem i ozdobić płatkami migdałowymi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 30.05.2012 09:12
pycha
cooleczka 22.11.2011 11:09
pyszny zestaw składników :)
eli82 07.11.2011 16:08
pomysłowe
owocówka 06.11.2011 09:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak