Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z puszystą pierzynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/3
jajko 1
żółtko jajek 2
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szklanki
masa
jajko 1
żółtko jajek 4
cukier 1/2 szklanki
ser biały 1 kg
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1
olej 1/2 szklanki
pierzynka:
białko 5
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z puszystą pierzynką

CIASTO: DO rozdrobnionej margaryny dodajemy jajko, żółtka oraz cukier puder. Wszystko razem dobrze wyrabiamy. Dodajemy jeszcze mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie dobrze ugniatamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, a następnie obłożyć ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy masę.

MASA:
Ubijamy jajka, żółtka oraz cukier, a następnie dodajemy do tego ser biały, który wcześniej zmieliliśmy i dodajemy budyń, olej i mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy i dajemy masę na ciasto. Całość pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

PIERZYNKA:
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do tego cukier. Na upieczony sernik wyłożyć pierzynkę i piec jeszcze przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 25.03.2012 20:59
fajna góra
luki1984 06.02.2012 15:24
ale smaczności
Adam12 13.11.2011 11:47
smaczny polecam
tomek18 05.11.2011 09:45
uwielbiam taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak