Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenn 400 gram
olej 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
mleko gorące 1/2 szklanki
ugotowane ziemniaki 1,5 kg
twaróg 400 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
kucharek do smaku
cebule 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ziemniaki gotujemy na bardzo miękkie, rozgniatamy praską bądź przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę (pokrojoną w bardzo małe kawałki), twaróg i doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy i nakładamy na ciasto.
Składniki na ciasto wyrabiamy, w miarę potrzeby można dolać trochę mleka bądź podsypać mąką. Ciasto jest gotowe, kiedy nie lepi się do rąk. Ciasto po rozwałkowaniu powinno być nie grubsze niż 1cm. Dzięki olejowi jest bardzo sprężyste, także po rozwałkowaniu można jeszcze trochę naciągnąć w dłoniach.
Szklanką wycinamy okrągłe kawałki ciasta i do środka łyżeczką (najbardziej optymalna ilość) nakładamy farsz. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Surowe możemy także zamrozić.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak