Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka lodowa z klopsikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata lodowa 1
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
cebula 1
jajko 4
marynowane cebulki 12
szynka mielona 40 dag
pieczarki 10 dag
mleko 4 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka lodowa z klopsikami

Mieloną szynkę wymieszać z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz z oczyszczonymi i pokrojonymi drobno pieczarkami. Do tego dodajemy mleko oraz jedno całe jajko i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Z ugniecionego farszu formować okrągłe klopsiki, a następnie maczać je w trzech rozbitych białkach. Wymoczone pulpeciki układamy na formie posmarowanej tłuszczem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Liście sałąty lodowej myjemy i szarpiemy na mniejsze kawałki. Paprykę czerwoną oraz żółtą myjemy, oczyszczamy z ziarenek ze środka i kroimy w nieduże paski. Marynowane cebulki, papryki oraz sałatę i upieczone już klopsiki wymieszać razem i doprawić jeszcze pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 08.11.2011 08:34
super, takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak