Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1
sól
woda 1/2 szklanka
olej 2 łyżki
Farsz:
kurczak 1 kg
pieprz
sól
przyprawa do zup
marchewka 1
cebula 1
seler 1
pietruszka 1
margaryna 1/3

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Ugniatamy na ciasto mąkę, jajko ze szczyptą soli. Dodajemy do tego pół szklanki ciepłej wody i olej i dalej ugniatamy. Ciasto, które jest już ugniecione rozwałkowujemy i za pomocą szklanki albo jakiś foremki wycinamy kółka.
Do wyciętych kółek nakładamy farsz z mięso i kształtujemy uszka. Gotowe uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na wierzch.

Farsz:
Warzywa myjemy i obieramy ( marchewkę, pietruszkę, seler) i gotujemy w wodzie. Dodajemy do tego umytego kurczaka i gotujemy wszystko, aż będzie miękkie. Mięso wyciągamy z wody, studzimy i dokładnie mielimy. Przyprawimy do smaku magą, pieprzem i solą. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę podsmażoną dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy. Możemy nakładać go na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 13.02.2012 11:22
Do barszczuky -pyszne
Justyna Jussstiii 18.11.2011 16:31
super
gosia47-47 10.11.2011 07:49
super
halina17 04.11.2011 12:11
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak