Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z gotowanych ziemniaków na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugot w mundurkach ziemniaki 75 dag
mąka 12,5 dag
jajko 2 szt
rodzynki 5 dag
cukier puder 5 łyżek
cytryna 1 szt
masło do smażenia
cukier i cynamon do posypania
twaróg 25 (chudy)
brązowy rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z gotowanych ziemniaków na słodko

Ziemniaki obrać,przepuścić przez maszynkę,przykryć wstawić na noc do lodówki.Rodzynki sparzyć wrzątkiem,osączyć,zalać rumem i odstawić na 2-3godz.Cytrynę dokładnie sparzyć,osuszyć,zetrzeć skórkę,wycisnąć sok.Ziemniaki utrzeć z jajkami,twarogiem,cukrem pudrem,skórką i sokiem z cytryny,dodać mąkę,rodzynki i wyrobić ciasto.Dłonie obsypać mąką,formować z ciasta małe placuszki,smażyć z obu stron na sklarowanym maśle na złoty kolor.Podawać posypane cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak