Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bananowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3i1/2 szk
cukier 1i1/2 szk
oliwa 2/3 szk
jajko 4 szt
czekolada gorzka 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otarta skórka z jednej cytryny
banan 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
orzechy arachidowe 1 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bananowy

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści.
Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce.
Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 20.02.2012 10:11
pychota
czekoladka_m 19.09.2011 12:15
Ale narobiłaś mi apetytu:):)
Ewa104 20.02.2011 08:38
Wspaniale wygląda a już czuję zapach podczas pieczenia.Banany w cieście nadają smak i zapach godny królewskiego podniebienia.
agnieszka189 31.07.2010 17:20
uwielbiam takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak