Sposób przygotowania

Dynię pokroić w drobną kostkę, podlać wodą, wsypać cukier i zagotować. Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo). Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut uważając, aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja robię z cytryną i jabłkiem, ale w tym roku trochę zrobię w/g Twojego przepisu na pewno!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    EWCIA PIERWSZY ROK DYNIE MI ROSNĄ - MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE?
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    świetny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    edyta18-20

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    do zrobienia w przyszłym roku
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    znakomity dżem.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    super! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    pyszne połączenia:):) Jak zwykle zresztą:):)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    koniecznie musze spróbowac, uwleibiam dynię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !