Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe z marmoladą i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5-0,6 kg
drożdż 5 dkg
jajko 1 szt
cukier 6 łyżek
sól szczypta
mleko 1 szklanka
roztopione masło 3 łyżki
woda 2-3 łyżki
otarta skórka z cytryny
marmolada
kruszonka
mąka 4 łyżki
margaryna lub masło 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe z marmoladą i kruszonką

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru,dodać ciepłe mleko,3 łyżki mąki,wszystko dokładnie wymieszać,pozostawić na chwilkę do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dosypać resztę mąki (najlepiej przesianej),lekko roztrzepane jajko,masło,szczyptę soli,wodę,resztę cukru i zagnieść ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją obj.).Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki,wierzch smarujemy marmoladą i posypujemy kruszonką,pozostawiamy jeszcze na chwilkę aby podrosło w blaszce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 10.01.2012 23:01
świetne
bursztynek 13.11.2011 18:31
uwielbiam drożdżóweczki
octo 03.11.2011 22:18
takie proste i pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak