Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente (ok.9 minut). Odcedzić. Mięso usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i starty imbir. Podsmażyć, dodać sos sojowo-grzybowy, ocet balsamiczny i chwilę razem poddusić. Marchewkę z groszkiem, osączyć, fasolkę wypłukać i także osączyć. naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na dno połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę mięsa i warzyw. Na to druga warstwa makaronu i ponownie mięso a na wierzch warzywa. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać do tego mleko i mieszać, aż grudki mąki się rozpuszczą a składniki połączą w gładki sos. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zagotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na wierzch naszej zapiekanki równomiernie rozlać sos i posypać grubo startym serem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 210 stopni i zapiekać górę jeszcze 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić np. Keczupem i posypać zieleninką. Smacznego

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    widzę, że często robisz różne zapiekanki - ja też!
  • 6
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ale pyszności!
  • 6
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Zapiekanki O.K.
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Zapiekanka to fajna rzecz, można dodawać do niej wsztystko i zawsze wychodi smaczna :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pyszna zapiekanka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Nawet moja córka lubi takie zapiekanki, bo makaron i duza ilosc zóltego sera, to glówny trick, który na nia dziala :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łucja

    pyszności :) zjadłabym taką zapiekankę na obiad :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !