Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z cukinią.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowego makaronu kolanka z falbanką np Lubella 35 dag
mięsa mielonego wieprzowego 1 kg
średnie cukinie,po ok.25 cm długości 3 szt
duże,dojrzałe,mięsiste pomidory, 2 szt
żółtego sera np.gouda 40 dag
czosnku 2 ząbki
Cebulka smażona Prymat 1 szt
natka pietruszki 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw 2 łyżeczki
gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
oregano 2 szt
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z cukinią.

Makaron ugotować al dente i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso smażyć na łyżce oleju, dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka. Przecisnąć czosnek przez praskę, wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć, aż mięso będzie miękkie .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię, rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki, wsypać ziarenka smaku. Dusić kilka minut, po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać, aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje. Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tłuszczem .Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera .Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii. Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera.

Na wierzchu rozkładamy pozostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia. Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.06.2013 10:32
bardzo lubię zapiekanki
aniapetr 08.11.2011 18:08
świetny przepis
motomaniak 21.07.2011 14:50
Super!
eli_555 05.06.2011 23:23
pycha
Sarenka 04.01.2011 19:36
Pyszne, dobrze doprawione danie.
Mati13 16.11.2010 07:48
smaczna:)
misia53 04.10.2010 12:33
Super! cukinie jeszcze mam.
SmacznaPyza 18.07.2010 19:18
świetne! porządny i pyszny obiad w jednym naczyniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak