Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamrożony krem czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopty 150 g
czekolada 75 g
cukier 75 g
jajko 1 szt
białko
rum 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zamrożony krem czekoladowy

Czekoladę zetrzeć na tarce,włożyć do garnuszka,dodać 1 łyżkę wody i rozpuścić gotując na parze,białka ubić na sztywną pianę,w drugim garnuszku rozpuścić 25 g cukru z 1 łyżką rumu i pół szklanki wody,gotując na małym ogniu,żółtko utrzeć z 50 g cukru,następnie wlewać cienkim strużkem rozpuszczoną czekoladę ,ciągle mieszając,na koniec dodać ubite białko,mieszać delikatnie drewnianą łyżką,formę wysmarować masłem wyłożyć biszkoptami,polać je syropem z rumem,następnie wyłożyć na nie część kremu,a na krem nasączone syropem biszkopty,potem znów krem,a na wierzch biszkopty,formę wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak