Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe muffiny z rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1 sztuka
masło 50 g
mleko 75 ml
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
drożdże 30 g
sól 1 szczypta
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe muffiny z rodzynkami

Podgrzać mleko tak, by było lekko ciepłe, nie gorące bo zabije drożdże.
Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem, dodać odrobinę ciepłego mleka i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić.
W tym czasie przesiać mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko, miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli.
Dodać do składników rozczyn i wyrabiać na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.
Wsypać rodzynki i wgnieść je w ciasto.
Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy.
Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Piec babeczki w temp. 170 st C przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak