Sposób przygotowania

Mąkę połączyć z ugotowanymi na twardo i przetartymi przez sito żółtkami, posiekać z masłem, cukrem i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30min. Czwartą część ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować na grubość 4cm. i uformować kwadrat z lekko podniesionymi brzegami, które należy posmarować masłem i ułożyć na nie wałeczek utoczony z oddzielonego ciasta. Wałeczek posmarować rozmąconym jajem lub żółtkiem z mlekiem. Ciasto włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor. Po ostygnięciu wyjąc łopatką na deskę. W płaskim rondelku gotować na silnym ogniu pół litra mleka z cukrem, mieszać. Gdy kropla masy nie będzie rozlewała się na talerzu, zdjąć z ognia, dodać masło, cukier w. oraz karmel i utrzeć pałką. Gdy masa zacznie stygnąć, wylać ją na upieczone ciasto. Jeszcze ciepły mazurek udekorować połówkami orzechów włoskich

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !