Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 30dag
żółtko jajek 3szt
masło 10dag
cukier puder 10dag
cukier waniliowy torebka
mleko 0,5l
cukier puder 40dag
masło 10dag
cukier waniliowy
karmel łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Mąkę połączyć z ugotowanymi na twardo i przetartymi przez sito żółtkami, posiekać z masłem, cukrem i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30min. Czwartą część ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować na grubość 4cm. i uformować kwadrat z lekko podniesionymi brzegami, które należy posmarować masłem i ułożyć na nie wałeczek utoczony z oddzielonego ciasta. Wałeczek posmarować rozmąconym jajem lub żółtkiem z mlekiem. Ciasto włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor. Po ostygnięciu wyjąc łopatką na deskę. W płaskim rondelku gotować na silnym ogniu pół litra mleka z cukrem, mieszać. Gdy kropla masy nie będzie rozlewała się na talerzu, zdjąć z ognia, dodać masło, cukier w. oraz karmel i utrzeć pałką. Gdy masa zacznie stygnąć, wylać ją na upieczone ciasto. Jeszcze ciepły mazurek udekorować połówkami orzechów włoskich

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 01.02.2012 10:12
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak