Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cygański

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8szt
mąka krupczatka 8łyżek
cukier 8łyżek
proszek do pieczenia szczypta
masło 15dag
cukier 25dag
miód 2łyżki
jaja 6szt
mak 30dag
mąka ziemniaczana 3łyżki
olejek migdałowy
Soda oczyszczona Prymat łyzeczka
cynamon łyżeczka
kakao łyzeczka
masło 25dag
jaja 3szt
cukier 4łyżki
kakao 3łyżki
spirytus kieliszek
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cygański

Ubić białka z cukrem, a gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Upiec. Masło przeznaczone na ciasto makowe(25dag) utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać wypłukany i 2 krotnie zmielony mak, mąkę, cynamon, kakao, olejek, wymieszać z dobrze ubitą pianą z białek. Ciasto upiec w wyłożonej papierem foremce, tej samej co biszkopt. Utrzeć masło przeznaczone na krem, dodawać po łyżce jajka ubite z cukrem na parze, kakao wcześniej rozpuszczone w odrobinie gorącego mleka, cukier waniliowy i alkohol. Biszkopt przekroić na 2 części . Na pierwszej ułożyć połowę kremu, potem ciasto makowe, znów krem i drugą część biszkoptu. całość obłożyć kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 25.11.2011 09:48
super polecam
ronald88 03.11.2011 13:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak