Sposób przygotowania

Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Obrane gruszki w całości wrzucić do gotującego się syropu na ok 5 min. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu gruszki nie ściemnieją). Wyjąć z wody gruszki i ostudzić.
Wyrobić ciasto: wymieszać mąkę, sól, cukier i dodać masło. Dodać żółtka i wyrobić całość na gładkie ciasto. Zwinąć w kulę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Wydrążyć z gruszek gniazda nasienne i nafaszerować orzechami wymieszanymi z brązowym cukrem i rodzynkami.
Zimne ciasto cienko rozwałkować i podzielić na 2 części.
Gruszki szczelnie owinąć ciastem. Nadmiar ciasta odkroić i zlepić nim brzegi. Z reszty ciasta wyciąć listki i przykleić do gruszki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Włożyć gruszki i piec ok 20 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wspaniała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !