Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w cieście faszerowana rodzynkami i orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 250 ml
cukier 3 łyżki
laska wanilii 1 sztuka
mąka 175 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
brązowy cukier 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
gruszka 1 szt. dojrzała
orzechy włoskie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w cieście faszerowana rodzynkami i orzechami

Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Obrane gruszki w całości wrzucić do gotującego się syropu na ok 5 min. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu gruszki nie ściemnieją). Wyjąć z wody gruszki i ostudzić.
Wyrobić ciasto: wymieszać mąkę, sól, cukier i dodać masło. Dodać żółtka i wyrobić całość na gładkie ciasto. Zwinąć w kulę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Wydrążyć z gruszek gniazda nasienne i nafaszerować orzechami wymieszanymi z brązowym cukrem i rodzynkami.
Zimne ciasto cienko rozwałkować i podzielić na 2 części.
Gruszki szczelnie owinąć ciastem. Nadmiar ciasta odkroić i zlepić nim brzegi. Z reszty ciasta wyciąć listki i przykleić do gruszki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Włożyć gruszki i piec ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 03.11.2011 14:55
wspaniała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak