Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z żóltkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
masło 10 dag
pasta pomidorowa 2 dag
cebula 1 sztuka
ocet winny 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
estragon 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos z żóltkami

Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i estragonem gotować tak długo, aż zostanie połowa płynu. Następnie płyn przecedzić do garnuszka, ostudzić,dodać żółtka i 1 łyżeczkę masła. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą i oba naczynia
postawić na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Zdjąć naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i dalej
ubijać sos, dodając po kawałku masło, aż powstanie gęsta i gładka masa. Na samym końcu dodać pastę pomidorową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak