Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Solińskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szkl
kapusta biała 1/4 szt
mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 2 szt
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
masło 1 łyżka
przyprawa w płynie
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
bulion drobiowy 2 kostki
oliwa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Solińskie

1/4 głowy kapusty kroimy bardzo drobno .Wkładamy do garnka z wodą -woda lekko osolona i gotujemy 3 min od zagotowania .Odcedzamy i studzimy Ryż gotujemy w osolonej wodzie 2szkl wody na 1 szkl ryżu .Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.Cebulę obieramy siekamy drobno . Łączymy z sobą mięso mielony ,zimną posiekaną kapustę i zimny ryż . Dodajemy posiekaną cebulę i dwa całe jaka.Doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą w płynie. Formujemy podłużne kotleciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoto .Usmażone przekładamy do brytwanki z zagotowanym bulionem z kostki i gotujemy pod przykryciem ok 15 min .
Robimy sos pomidorowy . W garnku rozpuszczamy masło dodajemy przecier podsmażamy .Zalewamy wodą ,doprawiamy sola ,przyprawa w płynie i pieprzem . Zagotowujemy zaciągamy śmietaną z mąką .Gołąbki podajemy polane sosem. Ozdabiamy natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 03.11.2011 09:21
polecam
gosia47-47 03.11.2011 07:26
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak