Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z dorsza

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 litra
śmietana 30% 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
filet z dorsza 4 szt
mąka
Kucharek przyprawa uniwersalna
tłuszcz do smażenia
bazylia
marchew 4 średnie
pietruszka 2 średnie
dorsz 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dorsza

Kroki postępowania

1
Kręgosłupy i głowy ryb zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i na bardzo wolnym ogniu gotujemy 5-6 godzin, pół godziny przed końcem gotowania dodajemy obraną pitruszkę i marchewkę. Zupę przelewamy przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
Krok 1 - Zupa z dorsza foto
2
Filety z dorsza kroimy na 2-3 kawałki, posypujemy kucharkiem, odstawiamy na godzinę, po czym panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy usmażone filety lekko ostygną, dzielimy je na mniejsze części, i układamy na talerzu, zalewamy gorącą zupą.
Krok 2 - Zupa z dorsza foto
3
Zupę posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Zupa z dorsza foto
4
Dekorujemy bazylią lub natką pietruszki.
Krok 4 - Zupa z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 07.12.2011 17:52
niestety nigdy nie próbowałem
Mati13 07.12.2011 17:52
niestety nigdy nie próbowałem
pacpaw 02.11.2011 20:30
zupa z dorsza nie jest wcale gorsza :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak