Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy 1 kropla
kakao 2 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
roztopione masło 100 g
gorzka czekolada 100 g
mleko 2 łyżki
orzechy 100 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.

http://bitedelite.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.06.2012 20:25
pychota
Agiatis 05.03.2012 22:01
Piękne!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak