Sposób przygotowania

Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże. Stopić 3 łyżki masła. Mąkę wymieszać z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko i stopione masło. Wlać mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut. śliwki i gruszki obrać ze skórki i podzielić je na cząstki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść a następnie rozwałkować. Wyłożyć nim blachę a potem śliwki i gruszki na przemian. Powinno być trochę więcej śliwek. Całość delikatnie można oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. pozostałe masło wyjąć z lodówki a najlepiej z zamrażalnika i zetrzeć je na tartce o grubych oczkach bezpośrednio na ciasto. Piec ok. 30 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    smak dzieciństwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !