Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony pleśniak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyzeczki
śmietana 2 łyżki
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
jabłka 1 kg
cukier 4 łyżeczki
cynamon 1 łyzka
białko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
barwnik sporzywczy zielony do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony pleśniak

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać miękką margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto podzielić 3/4 ciasta zostawić a pozostałą część podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok 30 min.
Formę do pieczenia wysmarować margaryna i posypać bułka tartą a następnie wyłożyć ciasto. Rozsmarować dżem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na dżem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto kakaowe.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz barwnik. Gotową bezę wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec ok 45 min. w temp. 180\'C. Smacznego !!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.08.2013 07:41
bardzo ciekawy przepis
czekoladka_m 13.06.2013 13:44
fajny pomysł z tym kolorokiem:)Zawsze to jakaś smaczna odmiana;)
RenataZ-et 23.11.2012 17:58
lubię to ciasto :)
caralajna 15.08.2012 08:56
fajne ciacho
IKrakowianka 03.04.2012 23:36
super ciasto
irenka 09.03.2012 22:58
pycha ciacho
IlonaAlbertos 28.01.2012 21:45
Podoba mi si? ten pomys? z zielonym barwnikiem.
1j1o1l1a1 02.11.2011 15:47
apetycznie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak