Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z łyżką mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Gdy wyrosną dodajemy sól, mąkę i żółtko i wyrabiamy po chwili dodajemy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrosną. Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na części , każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy i rozwałkujemy na wysokość 1 cm. Następnie wykrawamy szklanką krążki i układamy na ściereczkę, trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy wodą nakładamy gazę , którą mocujemy tasiemką. Gdy woda się zagotuje układamy kluski, nakrywamy wysoką pokrywą i parujemy 5-6 minut.
SOS
Pieczarki oczyścić i pokroić na dowolne kawałki. Na patelni roztopić masło dodać pieczarki, posolić i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Sosem polewamy kluski. SMACZNEGO!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    polecam
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    z takim sosem nie jadłam jeszcze
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    ale pyszno?ci
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pyszne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    lubię takie pączki, ale ja jem najczęściej ze śmietaną
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne danie !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata71

    fajne, cos dla mnie :P mam parowar- ciekawe jak by wyszły ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    babcia mi takie robiła
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    babcia mi takie robiła
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !