Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek piankowo-galaretkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8
szklanka cukru 1
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mleko 0.5 l
żółtko jajek 5
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 1-1.5 kostki
pianki jojo opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek piankowo-galaretkowy

Zaparzyć pół szklanki herbaty i wrzucić do niej 3-4 landrynki ( do nasączenia ciasta).

CIASTO:
Pieczemy dwa biszkopty ( ok.35 minut) lub jeden i później przekrawamy go na pół.

KREM:
1. Zagotować mleko z cukrem.
2. W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.
3. Wystudzoną masę ucieramy z masłem. Wszystko dzielimy na 2 części.
4. Przełożenie placków: biszkopt ciemny (namaczamy w przygotowanej esencji), nakładamy krem.
5. Pianki Jojo wciskamy w krem zostawiając ok. 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę. Na to nakładamy drugą część kremu i nakładamy drugi nasączony herbatą biszkopt.
6. Wierzch ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak