Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z orzechami i syropem klonowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie:
mąka 75 g
masło 30 g
cynamon 1 łyżeczka
orzechy włoskie 150 g
syrop klonowy 125 ml
Ciasto:
mąka 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 125 g
cukier 75 g
jajko 2 sztuki
śmietana 150 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z orzechami i syropem klonowym

Kroki postępowania

1
Miękkie masło mieszamy z mąką za pomocą widelca, dodajemy cynamon
Krok 1 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
2
Dosypujemy posiekane orzechy i dolewamy syrop klonowy. Powinna powstać dość gęsta papka.
Krok 2 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
3
Miękkie masło ubijamy z cukrem.
Krok 3 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
4
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ubitego masła wbijamy jedno jajko, wsypujemy trochę mąki, dokładnie miksujemy, powtarzamy z drugim jajkiem. Następnie wsypujemy resztę suchych składników i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Krok 4 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
5
Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do środka ponad połowę ciasta. Rozprowadzamy je trochę wzwyż po ściankach foremki, żeby powstało wgłębienie na farsz.
Krok 5 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
6
Ostrożnie nakładamy orzechowy farsz, tak, żeby nie dotykał ścianek formy
Krok 6 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
7
Farsz i dokładnie przykrywamy resztą ciasta.
Krok 7 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
8
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Krok 8 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
9
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 9 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto
10
Babka z nadzieniem orzechowym
Krok 10 - Babka z orzechami i syropem klonowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelka 08.01.2024 07:52
Czy mąka musi być pszenna tortowa czy może być np.orkiszowa?
Doradca Smaku 18.01.2024 16:12
Można spróbować przygotować ten przepis z mąką orkiszową
RenataZ-et 04.09.2012 19:43
Rewelacja!
Andysz 23.04.2012 20:05
jej uwielbiam baby;)) >>ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak