Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane na maślanym cieście

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
mąka pszenna 45 dag
masło 20 dag
drobny cukier 10 dag
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 10 dag
migdały 10 dag
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane na maślanym cieście

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać 30 dag przesianej mąki. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Na dnie formy cieniutko rozprowadzić 3/4 przygotowanego ciasta. Wstawić na 10 minut do lodówki.

Do pozostałego ciasta dodać 15 dag mąki pszennej. Rozcierać palcami, aby powstała kruszonka.

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Ułożyć na cieście maślanym, każdą warstwę przesypując cukrem cynamonowym. Na wierzchu rozsypać uprażone na suchej patelni migdały i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 190°C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 01.03.2013 22:23
ale smakołyki
Nina7 26.11.2011 22:27
Pychota!
aguus 17.11.2011 06:39
Uwielbiam wszystkie desery, gdzie są jabłka:)
MAR3STA 05.11.2011 21:27
rewelacyjne ciasto
pawel6 05.11.2011 07:51
Rewelacyjny deser!
sylwia / sytofala 02.11.2011 13:28
wygląda smakowicie
agnieszka137 02.11.2011 12:37
bardzo apetyczne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak