Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z jeżyn.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 1 kg
spirytusu 1 litr
wody 0,5 litra
jeżyny 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z jeżyn.

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.

Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.07.2013 16:03
pyszna nalewka
czekoladka_m 02.02.2012 12:58
Na aktualne mrozy taka rozgzrewająca naleweczka lepsza niż jakiekolwiek lekarstwo:):)
Grażyna13 02.02.2012 11:35
Oj, to by mi smakowało :)
maryśka 25.09.2011 20:56
dobra naleweczka
maciek7 11.08.2011 20:34
super
caroline1983 27.03.2011 20:40
pyszna
eli_555 29.10.2010 23:30
dobra na przeziębienie
SmacznaPyza 12.07.2010 11:28
tej też bym spróbowała...mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak