Sposób przygotowania

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.

Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

Spróbuj również

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tej też bym spróbowała...mniam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    dobra na przeziębienie
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    dobra naleweczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, to by mi smakowało :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Na aktualne mrozy taka rozgzrewająca naleweczka lepsza niż jakiekolwiek lekarstwo:):)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszna nalewka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !