Sposób przygotowania

Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
Sok z wiśni mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
Śmietankę schłodzoną ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wg uznania.
Na zdjęciu tort przekrojony na pół, fantazyjnie zrobiony na motyla :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    piękny
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    rewelacyjne ciacho
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    wykwintny i pyszny :)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    pięknie się prezentuje
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    banan dodaje \'charakteru\' gratuluję pomysłu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wygląda fantastycznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    elaa

    piękne ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !