Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 250 g
żółtko jajek 5 szt.
gęsta śmietana 2 łyżki
jabłka duszone

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka duszę z cukrem i zostawiam ciepłe w rondelku.
W międzyczasie zagniatam kruche ciasto z pozostałych składników. Dużą formę wyklejam powstałym ciastem, sam spód. Zostawiam trochę ciasta na wierzch.
Wstawiam blachę do piekarnika; temperatura 170-180 stopni na 25-30 minut (aż ciasto będzie rumiane). Następnie wyjmuję blachę, wykładam na ciasto jabłka a na jabłka układam kratkę z pozostawionego surowego ciasta i wkładam na kolejne 20-25 minut do piekarnika. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy na ciepło lub po wystygnięciu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 28.12.2011 20:33
super
iknkirke 10.12.2011 21:19
super
Aida 10.11.2011 08:29
zapraszam do pieczenia :)
Agnieszka_B 09.11.2011 23:09
Uwielbiam ciasta z jabłkami! A przepis chętnie wypróbuję:)
Aida 01.11.2011 20:44
nie chwaląc się jest BOSKA :) ciasto jest takie śmietankowe, delikatne...mogę zjeść całą blachę sama ;)
Emilia22 01.11.2011 16:54
rewelacja
Mati13 01.11.2011 15:51
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak