Sposób przygotowania

Przesiewany mąkę na stolnicę odsypujemy 3-4 łyzki -potzrebne będą do rozwałkowania ciasta,dodajemy proszek do pieczenia ,schłodzoną kostkę masła i siekamy. 4-5 żółtek miksujemy z cukrem waniliowym ,cukrem 2/3 szklanki i śmietaną,powstałą masę wlewamy do mąki z masłem i zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie porcje (2/3 i 1/3) i wkładamy do lodówki,mniejszą część do zamrażarki.
Jabłka obieramy ,kroimy na kawałki,dodajemy kilka łyzek wody i gotujemy na małym ogniu, gdy jabłka już się rozpadną dodajemy cukier ,cynamon,umyte rodzynki i skórkę cytrynową.Mieszamy i dstawiamy w chłodne mijsce.
Blachę smarujemy masłem,ciasto -większą porcję rozwałkowujemy,przenoimsy na blachę i wylepiamy boki formy na wys.2-3 cm.Na ciasto wykładmy zimne jabłka. Pieczemy 20-25 minut.
Ubijamy białka,kiedy będą już ubite dodajemy łyżkę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy pianę na upieczone ciasto, z zamrażarki wyciągamy drugi mnijeszy kawałek ciasta i scieramy je na tarce i posypujemy szarlotkę,tak by wiórki równo przykryły całą powierzchnię.Wstawiamy szarlotkę do piekarnika na ok.15 minut. Podajemy na gorąco np z lodami,lub na zimno z bitą śmietaną .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !