Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
masło 1 kostka
żółtko jajek 4-5 szt
cukier 2/3 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
tłuszcz do formy
cukier 5 łyżek
cynamon 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
białko 4 szt
cukier puder 1 łyżka
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Przesiewany mąkę na stolnicę odsypujemy 3-4 łyzki -potzrebne będą do rozwałkowania ciasta,dodajemy proszek do pieczenia ,schłodzoną kostkę masła i siekamy. 4-5 żółtek miksujemy z cukrem waniliowym ,cukrem 2/3 szklanki i śmietaną,powstałą masę wlewamy do mąki z masłem i zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie porcje (2/3 i 1/3) i wkładamy do lodówki,mniejszą część do zamrażarki.
Jabłka obieramy ,kroimy na kawałki,dodajemy kilka łyzek wody i gotujemy na małym ogniu, gdy jabłka już się rozpadną dodajemy cukier ,cynamon,umyte rodzynki i skórkę cytrynową.Mieszamy i dstawiamy w chłodne mijsce.
Blachę smarujemy masłem,ciasto -większą porcję rozwałkowujemy,przenoimsy na blachę i wylepiamy boki formy na wys.2-3 cm.Na ciasto wykładmy zimne jabłka. Pieczemy 20-25 minut.
Ubijamy białka,kiedy będą już ubite dodajemy łyżkę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy pianę na upieczone ciasto, z zamrażarki wyciągamy drugi mnijeszy kawałek ciasta i scieramy je na tarce i posypujemy szarlotkę,tak by wiórki równo przykryły całą powierzchnię.Wstawiamy szarlotkę do piekarnika na ok.15 minut. Podajemy na gorąco np z lodami,lub na zimno z bitą śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak