Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z koperkiem i czosnkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki 250 g
oliwa 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
koperek 1 pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat
cytryna 1 sztuka
chleb kilka kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z koperkiem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Krewetki odmrażamy, myjemy i nacinamy do połowy po zewnętrznej stronie- wtedy podczas smażenia otworzą się i sos lepiej się z nimi połączy.
Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto
2
Chleb kroimy w kostkę i na patelni grillowej, na odrobinie oleju, robimy grzanki.
Krok 2 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto
3
Na patelnię wlewamy oliwę, włączamy gaz i na gorący tłuszcz wrzucamy osuszone (!) krewetki.
Krok 3 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto
4
Smażmy pół minuty, dodajemy koperek z czosnkiem, mieszamy i smażymy 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto
5
Na samym końcu doprawiamy do smaku solą ziołową.
Krok 5 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto
6
Zdejmujemy z patelni, już na talerzu skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy od razu, z ciepłymi grzankami.
Krok 6 - Krewetki z koperkiem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 14.02.2013 19:46
Pewnie smaczne
pacpaw 20.11.2012 22:27
kto kiedykolwiek zamierza smażyć krewetki powinien choć raz przeczytać ten przepis. Wszystko co najważniejsze jest dokładnie ujęte

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak