Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1 kg
spirytus 3/4 l
cukier 1 kg
wódka 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Likier wiśniowy

Wiśnie wraz z pestkami zalewamy spirytusem. Zamykamy i odstawiamy na tydzień. Przez ten czas należy często potrząsać naczynie. Po tygodniu płyn znad wiśni zlewamy przez lejek do innego naczynia. Wiśnie zasypujemy cukrem i zostawiamy szczelnie zamknięte na miesiąc. Najlepiej ułożyć takie naczynie z wiśniami w słońcu. Również często wstrząsamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Syrop i ekstrakt spirytusowy łączymy. Musimy dokładnie przecedzić (najlepiej przez jakąś gazę). Wiśnie, które zostały zalewamy wódką, wstrząsamy aby obmyć wiśnie z resztek syropu. Zlewamy wódkę i dolewamy do niej powstały likier. Pozostałą resztą wódki można zalać wiśnie i zużyć je do deserów, lub ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak