Sposób przygotowania

Wiśnie wraz z pestkami zalewamy spirytusem. Zamykamy i odstawiamy na tydzień. Przez ten czas należy często potrząsać naczynie. Po tygodniu płyn znad wiśni zlewamy przez lejek do innego naczynia. Wiśnie zasypujemy cukrem i zostawiamy szczelnie zamknięte na miesiąc. Najlepiej ułożyć takie naczynie z wiśniami w słońcu. Również często wstrząsamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Syrop i ekstrakt spirytusowy łączymy. Musimy dokładnie przecedzić (najlepiej przez jakąś gazę). Wiśnie, które zostały zalewamy wódką, wstrząsamy aby obmyć wiśnie z resztek syropu. Zlewamy wódkę i dolewamy do niej powstały likier. Pozostałą resztą wódki można zalać wiśnie i zużyć je do deserów, lub ciast.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !