Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe po włosku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 4 plastry
szynka 4 plasterki
twarożek 10 dkg
cebulka ze szczypiorem 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 pęczek
pasta z oliwek 4 łyżki
olej 2-3 łyżki
obrane pomidorki 1 puszka
pieprz i sól do smaku
bulion 1/2 mięsny
parmezan 4 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe po włosku

Listki bazylii opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Plastry mięsa umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, posmarować pastą z oliwek, na każdym położyć plasterek szynki. Posmarować parmezanem wymieszanym z twarożkiem, posypać połową ilości bazylii. Zrazy zwinąć i spiąć wykałaczkami. Cebulkę oczyścić i pokroić na kawałki. Czosnek obrać . W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć na niej zrazy. Dodać zmiażdżony czosnek i cebulkę, krótko smażyć. Następnie dodać pomidory z zalewą i bulion, pomidory rozgnieść. Brytfannę przykryć, zrazy dusić na średnim ogniu ok. 90 minut. Mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pozostałą bazylią. Do sosu włożyć zrazy i podgrzać. Najlepszym dodatkiem do zrazów po włosku jest gruby makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 30.06.2011 08:07
to jest to
Iwona51
Iwona51 14.04.2011 19:24
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak