Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa
masło 25 dag
galaretka pomarańczowa 2
cukier puder 1,5 szklanka
jajko 3
Ciasto:
mąka 5 łyżek
jajko 5
cukier 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
banan 1 kg
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy do białek cukier i jeszcze przez moment ubijamy. Dodajemy ostrożnie żółtka i mieszamy. Dodajemy do tego również proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Ciasto dać do formy posmarowanej masłem lub margaryną. Ciasto piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Na upieczone ciasto dajemy masę i galaretki.

Masa:
Żółtka, cukier i masło ucieramy ze sobą bardzo dokładnie. Banany obieramy ze skórki i miksujemy. Zmiksowane banany dodajemy do utartej masy. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w gorącej wodzie i podczas tężenia wymieszać ze zrobioną masą. Wymieszaną masę wlać na upieczone ciasto. Galaretki wiśniowe zalać wodą i tężejące wlać na ciasto. Gotowe ciasto wsadzić do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 21.04.2012 15:16
fajne
KasiaK90 04.02.2012 20:33
pyszne ciasto
malaczarna23 18.11.2011 09:47
pycha
Justyna Jussstiii 01.11.2011 07:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak