Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami i ziarnami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

letniej wody 1 litr
drożdży 5 dag
dobrej mąki (np. tortowej) 1 kg
otrąb pszennych 1 szklanka
ziaren słonecznika wyłuskanych 6 łyżek
ziaren dyni wyłuskanych 6 łyżek
cukru 1 płaska łyżka
soli 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami i ziarnami.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać dość długo mikserem. Wysmarować tłuszczem dwie długie wąskie keksówki, posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opiekacz górny i dolny). Wierzch podrośniętego ciasta delikatnie posmarować zimną gorzką herbatą i piec ok. 1 godziny, (ew. troszkę dłużej, jeśli wierzch nie będzie ładnie przyrumieniony). Ja piekłam 70 minut. W domu przepięknie pachnie świeżym chlebem, aż trudno się doczekać, kiedy ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 08.10.2012 09:13
pycha
Jodaj 10.05.2012 10:54
super chlebuś
eli_555 19.05.2011 23:06
pyszny chlebuś
ilka_86 20.01.2011 19:46
domowe pieczywo jest najlepsze! :)
ZEWA 01.01.2011 19:45
pyszny domowy chlebek
misia53 27.08.2010 19:30
A ja bez automatu i też piekę czasem....
Ewa104 24.08.2010 21:58
No trzeba w końcu wypróbować automat.A ja czekam na Twoje chlebki!
SmacznaPyza 10.07.2010 15:19
już sobie wyobrażam Twoje chlebki niedługo :-)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak