Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowy z jabłkami i gruszkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
gruszki 1/2 kg
dynia 1/2 kg
cukier 2 szklanki
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowy z jabłkami i gruszkami

Owoce obrałam i pokroiłam na dość drobne kawałki – najdrobniej dynię. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodając około 1/2 szklanki wody. Gdy się zagotowały, zmniejszyłam płomień i gotowałam powoli około godziny, aż wszystko zaczęło się rozpadać a woda odparowała.

Rozgniotłam masę owocową ugniataczką do ziemniaków po czy dodałam cukier i cynamon, wymieszałam dokładnie i pilnując przed przypaleniem gotowałam mieszając aż rozpuszczony cukier również odparował. Gdy dżem wydawał mi się dobry, wylałam łyżeczkę na talerzyk – nie rozpływał się , więc był gotowy.

Gorący nałożyłam do słoiczków i po zakręceniu odwróciłam do góry dnem, po czym przykryłam ściereczką. Można dla pewności zapasteryzować kilkanaście minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.07.2012 00:27
Dynia mi rośnie,jabłka mam a gruszki sobie kupię i zrobię:)
goofy9 30.11.2011 22:54
super
pacpaw 11.11.2011 14:16
ale pomysł!
Agnieszka_B 09.11.2011 23:14
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam... I już jestem ciekawa jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak