Sposób przygotowania

Owoce obrałam i pokroiłam na dość drobne kawałki – najdrobniej dynię. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodając około 1/2 szklanki wody. Gdy się zagotowały, zmniejszyłam płomień i gotowałam powoli około godziny, aż wszystko zaczęło się rozpadać a woda odparowała.

Rozgniotłam masę owocową ugniataczką do ziemniaków po czy dodałam cukier i cynamon, wymieszałam dokładnie i pilnując przed przypaleniem gotowałam mieszając aż rozpuszczony cukier również odparował. Gdy dżem wydawał mi się dobry, wylałam łyżeczkę na talerzyk – nie rozpływał się , więc był gotowy.

Gorący nałożyłam do słoiczków i po zakręceniu odwróciłam do góry dnem, po czym przykryłam ściereczką. Można dla pewności zapasteryzować kilkanaście minut.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam... I już jestem ciekawa jak smakuje:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ale pomysł!
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dynia mi rośnie,jabłka mam a gruszki sobie kupię i zrobię:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !