Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza domowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
drożdże 25 dag
olej 1 łyżeczka
sól 1/3 łyżeczki
woda letnia 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza domowa

Mąkę, sól, i olej umieszczamy w misce. Drożdże drobno kruszymy do szklanki i zalewamy letnią wodą – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki z mąką i wyrabiamy. Ciasto na pizze wymaga dobrego rozrobienia – moje ręce robią to w 10 do 15 minut przy użyciu drewnianej łyżki. Jeżeli ciasto jest zbyt suche (roluje się jak klocek a wewnątrz widać grudki mąki) należy dolewać małe ilości wody i mieszać.

Całość odstawiamy do wyrośnięcia (miskę z ciastem przykrywamy np. kocem i odstawiamy na około 60 minut). Gdy ciasto na pizze zaczyna rosnąć, my zaglądamy do lodówki i szukamy dodatkowych składników – kiełbasa, boczek, pomidor, żółty ser, szczypiorek, kukurydza konserwowa, tuńczyk – wszystko się nada.

Gdy Nasze ciasto już wyrosło, smarujemy blachę do pieczenia masłem lub margaryną i nakładamy równomiernie ciasto na pizze. Górę smarujemy delikatnie ketchupem i wykładamy składniki – ja w pierwszej kolejności kładę wędlinę i tuńczyka. Następnie pozostała część Naszych składników a wszystko posypujemy startym żółtym serem. Do całości brakuje jeszcze przypraw – polecam oregano i majeranek.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na okres 15-20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 02.11.2012 21:16
smaczna
Juleczka20 05.11.2011 07:57
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak