Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makowo-biszkoptowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe;
mak 30 dkg.
cukier 3/4 szkl.
miód naturalny 2 łyżki
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy
jajko 4 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
MASA ORZECHOWA:
mleko 1/2 szkl.
masło luib margaryna kasia 1/2 kost.
cukier puder 1/2 szkl.
bakalie
orzechy włoskie 10 mielone
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makowo-biszkoptowe

mak sparzyć odcedzić i zemleć ,żółtka ubić z cukrem i połączyć ze zmielonym makiem dodać tartą bułkę,miód wymieszać pod koniec dodać bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać masę na blachę wyłożoną folią aluminiową,przygotować ciasto biszkoptowe w naczyniu ubić białka na sztywno z cukrem dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwasek lub sok z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką wylać na ciasto makowe i upiec w temp.180st.ok.50min.po wystygnięciu wyłożyć biszkoptem spód blachy a na makowy wierzch posmarować masę orzechową,orzechy włoskie zmielone lub posiekane drobno wsypać do gotującego się mleka wymieszać i odstawić do wystygnięcia,utrzeć margarynę kasię lub masło z cukrem pudrem dodając wystudzone orzechy i posmarować przygotowaną masą wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.11.2013 06:56
znakomite ciacho
Motorek 04.11.2013 08:06
bardzo smaczne
m1monika 15.05.2012 09:36
super
Rybciia 07.03.2012 18:17
smaczne!!!
IKrakowianka 05.11.2011 07:54
Ale pycha
Justyna Jussstiii 01.11.2011 07:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak