Sposób przygotowania

mak sparzyć odcedzić i zemleć ,żółtka ubić z cukrem i połączyć ze zmielonym makiem dodać tartą bułkę,miód wymieszać pod koniec dodać bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać masę na blachę wyłożoną folią aluminiową,przygotować ciasto biszkoptowe w naczyniu ubić białka na sztywno z cukrem dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwasek lub sok z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką wylać na ciasto makowe i upiec w temp.180st.ok.50min.po wystygnięciu wyłożyć biszkoptem spód blachy a na makowy wierzch posmarować masę orzechową,orzechy włoskie zmielone lub posiekane drobno wsypać do gotującego się mleka wymieszać i odstawić do wystygnięcia,utrzeć margarynę kasię lub masło z cukrem pudrem dodając wystudzone orzechy i posmarować przygotowaną masą wierzch ciasta.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !