Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w pomidorowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapust 1 kg
mięso mielone 1 kg
kasza 2 szklanka
pieprz
sól
cebula 3
słonina 20 dag
masło 1/3
mąka 1 łyżka
woda 1 szklanka
przecier pomidorowy 2 łyżka
cukier
śmietana 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w pomidorowym sosie

Cebulę obieramy , myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na roztopionym maśle do złotawego koloru. Następnie cebulę dodajemy do zmielonego mięsa. Kaszę gotujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki słoninę bez skórki. Po ugotowaniu mieszamy to z mięsem mielonym. Do mięsa można również dodać garść zmielonych grzybów. Liście kapusty potrzymać w gorącej wodzie, aby były miękkie i żeby nie łamały się podczas, gdy będziemy zawijać gołąbki. Na liściach kapusty nakładamy farsz i dokładnie zwinąć gołąbki, żeby farsz nie wyleciał podczas gotowania. Gołąbki gotujemy przez 20 minut, a później polewamy sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

Masło rozpuścić na patelni i dodać do tego mąkę. Chwilę podsmażać. Do zasmażki dodać wodę, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Chwilę wszystko gotujemy, doprawimy do smaku pieprzem i solą oraz cukrem i sos gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 23.11.2011 15:15
mniam
eli82 23.11.2011 15:15
mniam
Juleczka20 08.11.2011 09:25
mniam
pioge7 04.11.2011 09:28
dobre
tomek18 01.11.2011 18:08
uwielbiam :)
gottrina 31.10.2011 13:41
o tak i wszystkie sa smaczne
treonina 31.10.2011 12:08
Każdy przepis na zrobienie gołąbków jest świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak