Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w szarym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
papryka czerwona
cebula
majeranek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 szklanki
białe wino 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w szarym sosie

Udka kurczaka podzielić na mniejsze części, natrzeć przyprawą do kurczaka i majerankiem, odstawić na 2 godz do lodówki.
Patelnię o grubym dnie nagrzać i podsmażyć na niej kurczaka, następnie przykryć i pod pokrywką udusić do miękkości (kurczak puści wystarczającą ilość płynu)
Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim po 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli i papryki. Podsmażoną cebulę z papryką przełożyć do mięsa, zalać to śmietaną wymieszaną z 1 szklanka wody i mąką, zagotować całość , na koniec dodać białe wino(choć nie jest ono konieczne)i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z kaszą lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 22.03.2012 14:59
Bardzo smakowite!
kotlet 31.10.2011 22:05
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak