Sposób przygotowania

Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Zagotować ok.1,5 l wody wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.Wrzucić pokrojone żołądki. Obrać marchew,pietruszkę i seler.Włożyć je w całości do wywaru. Opłukać i dołożyć liście selera, pora i lubczyku.Rozpuścić także kostki rosołowe i wsypać vegetę.Gotować do miękkości, ok.1 godziny.Marchew,pietruszkę i seler wyjąć.Przestudzić je i zetrzeć na tarce jarzynowej Liście wyrzucić z wywaru. Starte warzywa włożyć z powrotem do zupy i wsypać przyprawę do flaków. Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę pszenną i zasmażyć.Podlewać zimną wodą cały czas mieszając. Tak przygotowany zagęstnik wlać powoli do żołądków i nadal mieszać. Wsypać suszony majeranek i zagotować.Ew. doprawić jeszcze pieprzem mielonym. Podawać gorące z pieczywem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ewka właśnie też tak robię ,bo bardzo lubię podroby drobiowe ...tylko żoładki kroję na drobno po ugotowaniu ,bo łatwiej jest .
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    znakomite są

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !